O śląskich tradycjach wielkanocnychNatalia SiutaNatalia Siuta

O śląskich tradycjach wielkanocnych

Święta Wielkanocne będą w tym roku inne, niż dotychczas. Msze święte będą transmitowane online, nie odbędzie się tradycyjne święcenie pokarmów. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować wielkanocne śniadanie czy świąteczne ozdoby. O zwyczajach z tym związanych, kultywowanych przez lata na terenie historycznej ziemi pszczyńskiej, opowiada Agnieszka Szymula, dyrektor Muzeum Miejskiego w Bieruniu w Organizacji.

- Dawniej w Wielką Sobotę, z poświęconych palm wielkanocnych odcinano fragment uchwytu. Palmę opalano nad poświęconym ogniem, a z odciętego elementu wykonywano krzyżyki i umieszczano w rogach pola. Miało to zabezpieczać przed nieszczęściami - tłumaczy Agnieszka Szymula.

POSŁUCHAJ

Wielka Sobota czas, w którym tradycyjnie odbywa się święcenie pokarmów. Tym razem, z powodu zagrożenia jakim jest koronawirus, takie uroczystości zostały odwołane.

- Zwyczaj święcenia pokarmów upowszechnił się niedawno, w latach 40., w pierwszych latach powojennych - zauważa Agnieszka Szymula.

POSŁUCHAJ

W wielkanocnym koszyczku nie może zabraknąć m.in. jajek, będących symbolem życia i płodności. Dawniej do ich farbowania wykorzystywano na przykład młode żyto, korę dębu oraz łuski cebuli.

POSŁUCHAJ

Z kolei niedzielę tradycyjnie rozpoczyna śniadanie wielkanocne. Najmłodsi domownicy mogą zaś liczyć na prezenty od zajączka. Przyjęło się, że jeśli ktoś mieszka w domu, to dary trafiają zwykle do ogrodu. Natomiast jeśli w bloku - to upominków należy szukać w różnych miejscach w mieszkanu.

POSŁUCHAJ

Poniedziałek Wielkanocny, czyli Lany Poniedziałek, każdemu kojarzy się ze zwyczajem śmigusa-dyngusa. Niektórzy polewają się wodą, inni wybierają perfumy. Zwyczaj ten, znany od wieków, kultywowany jest także na obszarze historycznej ziemi pszczyńskiej. - Dawniej śmiergust trwał aż dwa dni - mówi dyrektorka Muzeum Miejskiego w Bieruniu w Organizacji.

POSLUCHAJ

Muzeum to zorganizowało konkurs fotograficzny, poświęcony wielkanocnym tradycjom. Należy je sfotografować, a zdjęcia wysłać na adres mailowy bieruńskiego muzeum albo wrzucić jako komentarz pod konkursowym postem na jego facebookowym profilu. Jest na to czas do wtorku, 14 kwietnia - do godz. 10:00.

POSŁUCHAJ

(fot. A. Szymula / Muzeum Miejskie w Bieruniu w Organizacji)



Zobacz inne wiadomości tego autora: